November 22, 2010

Masakan Bujang

Salam isnin semua..hehe..hari yang boring, lepas je exam minggu lepas, then ade selang 1 minggu sebelum paper terakhir aku, jadi banyak masa dihabiskan dengan makan,tido,study game,online, study fesbuk...aduyai..tapi buku satu haram xsentuh..hahaha..bahagia betul la jadi student ni..=p...

oh..lari tajuk plak..hari ni sebab da lama rindu masakan singgang ma aku, sesetengah tempat panggil pindang kot..kn..?ntah..aku pon xsure...tapi singgang ni memang popular r kat tempat aku...Ganu kite...!

meh la aku ajar cket sapa2 yang baru nak belajar buat singgang ni..hehe...tapi car aku ni tersangat la ringkas. bese la..orang bujang kan, jadi semua benda kalau boleh nak diringkas semaksimum mungkin..haha...

bahan2: 

- 1 ekor ikan aya/kayu/tongkol ( ikan lain pon boleh cam ikan selayang, kembung) tapi ikan aya ni lg bes la
- bawang merah  2-3 biji (korang potong la ikut suke korang)
- bawang putih    2-3 biji ( ikut korang la  banyak mana)hehe..
- kunyit
- garam
-asam keping
- lada/ cili ( ikut korang la nk banyak mana)

cara2: 
korang panaskan air lebih kurang 4 gelas la..
then masukan semua bahan2 tadi...cara aku, aku masukkan bawang,asam keping semua kecuali ikan.Tunggu sampai air menggelegak, dan keluar bau semua, then baru korang masukkan ikan tadi.Pahtu korang kecikkan api cket..then tinggal la..lbh kurang 10-15minit..masak la ikan tu..then siap untuk dimakan...


sori, da lepas makan baru ambil gambar.haha..


makan dengan budu,sedap wo0o0...


itu je la resepi kita untuk hari ni ye tuan2 n puan2 sekalian..haha...
da macam blog resepi plak rase..huhu...
layan...~~

4 memBebEL:

jann sinuja said...

boleh bukak blog baru ehh..resepi terbaru orang bujang..haha~~

Athirah Nasir said...

aku pernah makan singgang ikan ni kwn aku ajar buat dulu... sedap la jugak... rasa ikan..

m0RniNgCoFFee said...

suka kuah die jer.. ikan die xmkn...lalalala

FantasyGurlz said...

bgs la tu ...asyik makan yang mak msk je...hehehe...

Segalanya Tertera Di Sini..hehe...Jangan Takut aa =p

Sign by Danasoft - For Backgrounds and Layouts

Related Posts with Thumbnails